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FUNDS 

 

SUMMARY: 

 

      A candidate upon final disbursement of a campaign account may contribute campaign funds to a 

donor advised fund, if the sponsoring organization of the fund is exempt from tax under Section 501(c)(3) 

of the Internal Revenue Code.  The candidate shall take certain measures to ensure that the fund is not for 

personal use.  Additionally, the candidate shall provide the Senate Ethics Committee with a letter from the 

sponsoring organization acknowledging establishment of the fund.   

 

QUESTION: 

 

     May a candidate upon final disbursement of a campaign account contribute campaign funds to a donor 

advised fund? 

 

DISCUSSION: 

 

     South Carolina Code Section 8-13-1370 provides the requirements for final disbursement of a 

campaign account.   

 

     South Carolina Section 8-13-1370(A) provides: 

 

     “(A) Contributions received by a candidate that are in excess of expenditures during an election cycle 

must be used by the candidate upon final disbursement: 

          (1) to defray ordinary and necessary expenses incurred in connection with his duties in his public 

office; 

          (2) to be contributed to an organization exempt from tax under Section 501(c)(3) of the Internal 

Revenue Code of 1986, a political party, or a committee; 

          (3) to be maintained in the campaign account for a subsequent race for the same elective office; 

          (4) to further the candidacy of the individual for a different elective office only as provided for in 

Section 8-13-1352; 

          (5) to be returned pro rata to all contributors; 

          (6) to be contributed to the State's general fund; or 
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          (7) to be distributed using a combination of these options.” 

 

    Subitem (2) allows a candidate upon final disbursement of a campaign account to contribute campaign 

funds to an organization exempt from tax under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.       

According to the Internal Revenue Service, generally, a donor advised fund is a separately identified fund 

that is maintained and operated by a Section 501(c)(3) organization, called a sponsoring organization.  

Each account is composed of contributions made by individual donors.  Once the donor makes the 

contribution, the sponsoring organization has legal control over the funds. However, the donor, or the 

donor’s representative, retains advisory privileges with respect to the distribution of funds to charities and 

the investment of assets in the account.  Pursuant to Subitem (2), a candidate upon final disbursement of a 

campaign account may contribute campaign funds to a sponsoring organization exempt from tax under 

Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code for purposes of establishing a donor advised fund.  If a 

sponsoring organization is not exempt from tax under 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, a candidate 

shall not contribute campaign funds to the organization.    

 

     Section 8-13-1370(B) also provides, “No candidate may expend contributions for personal use.”  

Therefore, a candidate who contributes campaign funds to a sponsoring organization shall take certain 

measures to ensure that the donor advised fund is not for personal use.  First, the candidate shall not 

contribute campaign funds to the candidate’s personal donor advised fund.  Second, the candidate shall 

establish a distinct donor advised fund in the name of the campaign.  Third, the candidate shall not receive 

a personal tax benefit from the donor advised fund.  Fourth, the candidate shall not receive funds from the 

donor advised fund.             

 

      Additionally, the candidate shall provide the Senate Ethics Committee with a letter from the 

sponsoring organization acknowledging that the organization is exempt from tax under 501(c)(3) of the 

Internal Revenue Code, the name of the campaign donor advised fund, the date the fund was established, 

and the amount and date of the contribution to the fund.  The Committee will maintain the letter in the 

candidate’s file.   

 

CONCLUSION: 

 

     A candidate upon final disbursement of a campaign account may contribute campaign funds to a donor 

advised fund, if the sponsoring organization of the fund is exempt from tax under Section 501(c)(3) of the 

Internal Revenue Code.  The candidate shall take certain measures to ensure that the fund is not for 

personal use.  Additionally, the candidate shall provide the Senate Ethics Committee with a letter from the 

sponsoring organization acknowledging establishment of the fund. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


